Biotin och hår – det här bör du veta om biotin (vitamin B7)
Biotin förknippas ofta med välmående hår och hud. Biotin har en betydelse för håret och huden, men dessutom har det flera andra egenskaper som bidrar till kroppens funktioner.
Vad är biotin och varifrån får vi biotin?
Biotin är ett vitamin i B-gruppen. Det kallas också vitamin B7, H-vitamin eller koenzym R. Biotin är ett vattenlösligt vitamin, och det lagras inte i kroppen i stora mängder, utan allt överskott som kroppen inte tar upp elimineras via urinen.
Tarmbakterierna bildar biotin, men biotin finns också i maten. Mat rik på biotin är särskilt lever, ägg, sojabönor, jästbröd och nötter. Biotin, liksom andra B-vitaminer, behövs för ämnesomsättningen, eller metabolismen. Biotin deltar i ämnesomsättningen av fetter, glukos och vissa aminosyror. Som transportör av svavel deltar biotin i att upprätthålla ett välmående hår.
Vilka är hälsopåståendena? Finns det godkända hälsopåståenden för biotin?
Ett hälsopåstående anger att det finns ett samband mellan en ingrediens i ett livsmedel eller kosttillskott, och hälsa. Enbart hälsopåståenden som godkänts av Europeiska kommissionen kan användas för att marknadsföra livsmedel och kosttillskott. Användning av påståenden utgår från att de vetenskapliga belägg som finns bakom påståendena är godkända innan påståendet kan användas. Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet EFSA utvärderar de vetenskapliga beläggen.
Följande hälsopåståenden om egenskaper som gäller hårets och hudens välmående har godkänts på EU-nivå:
- Biotin bidrar till att bibehålla normalt hår
- Biotin bidrar till att bibehålla normal hud
Detta ”hårvitamin” har också sin egen uppgift i att stödja vissa inre funktioner i kroppen. EU:s register över hälsopåståenden innehåller också följande godkända hälsopåståenden för biotin:
- Biotin bidrar till normal energiomsättning
- Biotin bidrar till nervsystemets normala funktion
- Biotin bidrar till normal omsättning av makronäringsämnen
- Biotin bidrar till normal psykologisk funktion
- Biotin bidrar till att bibehålla normala slemhinnor
Godkända hälsopåståenden får användas för marknadsföring av kosttillskott som innehåller biotin, om produkten innehåller en tillräcklig mängd biotin. Kosttillskott kan anses vara källa för biotin och marknadsföras med hälsopåståenden godkända för biotin, om den dagliga dosen av produkten innehåller minst 7,5 µg.
Hur mycket biotin ska man få i sig dagligen?
För biotin har inte ställts något rekommenderat dagligt intag i de nordiska näringsrekommendationerna 2023. Med rekommenderat intag avses en sådan mängd näringsämne som tillfredsställer näringsbehovet och upprätthåller ett gott näringstillstånd hos nästan alla friska personer.
Enligt de nordiska näringsrekommendationerna är ett tillräckligt intag (av biotin 40 µg/dag (kvinnor och män). Denna mängd baseras på EFSA:s motsvarande värde som fastställts för EU-området.
Kan man få för mycket biotin?
Biotin är en vattenlöslig vitamin och den mängd som inte absorberas av kroppen utsöndras naturligt med urinen. EFSA har fastställt en övre gräns för säkert intag för vissa vitaminer i B-gruppen. Detta värde anger hur mycket av ett vitamin eller ett mineralämne man kan ta dagligen under en lång tid utan risk för en skadlig effekt på hälsan. För biotin har detta värde inte fastställts.
Vid intag av stora mängder biotin ska man främst uppmärksamma att biotin kan påverka resultaten av vissa laboratorieprov (bl.a. sköldkörtelprov). Man kan alltså behöva göra uppehåll i intaget av kosttillskott före laboratorieprov. Därför rekommenderas det att man före detta laboratorieprov diskuterar med vårdpersonalen om eventuella medicineringar, men även om kost och användning av kosttillskott.
Balans
En mångsidig, balanserad kost och sunda levnadsvanor utgör grunden också för friskt hår. Särskilt när det gäller vattenlösliga vitaminer, såsom biotin, är regelbundet intag nödvändigt, eftersom de inte lagras. Se alltså till att du också får i dig tillräckligt med biotin – för ditt hårs skull!