Hårproblem
Hårets hälsa kan vara en viktig del av vårt välbefinnande. Problem med håret kan påverka hur vi mår. Det lönar sig att ta hand om håret och eventuella hårproblem ska åtgärdas på rätt sätt och i tid, om sådana uppkommer. Livscykeln för ett friskt hårstrå består av tre faser: tillväxtfasen, övergångsfasen och vilofasen. Tillväxtfasen är den längsta av faserna och kan pågå i flera år. De flesta hårstrån befinner sig i tillväxtfasen. I övergångsfasen förnyas hårroten och hårstrået går in i vilofasen. Vilofasen pågår bara några månader, varefter hårstrået lossnar.
Man kan ha många utmaningar med sitt hår. Håret kan vara torrt och strävt eller snabbt bli flottigt. Det kan också vara problematiskt om håret är svårt att kontrollera, till exempel för halt eller elektriskt. Den goda nyheten är att man själv kan åtgärda de vanligaste utmaningarna! Vid problem med hårets hälsa är det dock bra att vända sig till en läkare eller annan hårexpert.
Hårets hälsa och utseende påverkas av många faktorer såsom livsskeden, kost och hårvårdsrutiner. Många av dessa kan individen påverka genom sina egna val och handlingar. Nedan beskrivs några faktorer som påverkar håret.
Vårda rätt!
Det finns många olika hårvårdsrutiner. De kan påverka hårets hälsa och utseende. Att tvätta håret är en viktig del av hårvården. Det finns många olika sätt att tvätta håret på, beroende på bland annat hårkvaliteten. Om ditt hår inte lätt blir flottigt behöver du inte nödvändigtvis tvätta det dagligen. Det lönar sig att tvätta håret med varmt vatten, men skölj slutligen med svalt vatten. Det lönar sig att välja vårdprodukter enligt hårets skick och enligt vilka behandlingar som gjorts på håret. Det lönar sig att applicera balsam endast på topparna.
Förutom tvättrutinerna påverkar även andra behandlingar hårets skick. Om man ständigt utsätter håret för olika fysikaliska eller kemiska faktorer syns det ofta även i håret; dess utseende och kvalitet. Exempel på sådana faktorer är överdriven kamning av håret, ständig användning av en stram hästsvans eller rastaflätor, eller om man hela tiden använder värme för att behandla håret (t.ex. med plattång) eller färgar håret.
Tips om hur du bibehåller friskt, vackert hår finns här: Tips för friskt och vackert hår (priorin.se)
Kosten och hårets hälsa
En varierad kost är grunden för att hela kroppen ska må bra. Viktigt är att kosten i rätt proportion innehåller protein, kolhydrater samt goda fetter. Man måste också se till att dricka tillräckligt med vatten. Näringseffekterna i håret syns ofta med fördröjning.
Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet EFSA har bedömt effekten av flera näringsämnen på hårets hälsa. I dessa bedömningar konstaterades att bland annat biotin bidrar till att håret hålls friskt. "Biotin bidrar till att bibehålla normalt hår" är ett godkänt så kallat "hälsopåstående" för biotin. Hälsopåståenden antyder att det finns ett samband mellan ett näringsämne och hälsa. Hälsopåståendet får användas på vissa villkor vid marknadsföring av livsmedel och kosttillskott som innehåller dessa ämnen. Ett villkor är att produkten måste innehålla en tillräcklig mängd av ämnet i fråga. Biotin finns i nästan all mat. Goda källor är bland annat ägg, nötter samt jästbröd.
Läs mer om biotin och hår här: Biotin och hår – det här bör du veta om biotin (Vitamin B7) | Priorin Sweden
Tobak
Av levnadsvanor anses rökning och motion ha en inverkan också på hårets hälsa.
Gifterna i tobaken kan skada hårsäckarna och göra håret tunnare. Rökstopp och motion förbättrar blodcirkulationen i hårbottnen, vilket ger hårsäckarna mer näring och syre för hårväxten.
Olika livsskeden syns också i håret
Olika livsskeden påverkar hårets hälsa. Att håret bli tunnare och gråare när man blir äldre är helt normalt. Manligt och kvinnligt håravfall (androgen alopeci) är en ärftlig egenskap som överförs genetiskt. Håret kan börja glesna redan i ung vuxen ålder eller först senare, närmare medelåldern.
Hos kvinnor i klimakteriet minskar mängden av hormonet östrogen. Detta påverkar även hårets hälsa. Hårstrånas struktur förändras, de blir tunnare och förlorar sin spänst. Håravfallet kan också vara rikligare än normalt. Även under och efter graviditeten sker förändringar i hårets skick. Under graviditeten mår håret ofta extra bra och växer kraftigare än vanligt. Några månader efter förlossningen börjar håret dock glesna. Detta är ett normalt fenomen och med tiden återgår hårets skick till det normala. Fenomenet kallas akut telatogent håravfall, då håret snabbt och jämnt lossnar från olika delar av huvudet. Orsaken är att många hårstrån samtidigt övergår från tillväxtfasen till vilofasen och slutligen lossnar. Telatogent håravfall kan även förekomma efter andra situationer som orsakat kraftig fysisk stress.
Vissa sjukdomar, läkemedel och medicinska åtgärder kan också ha effekter på hårets hälsa. Om du är orolig över ditt hårs hälsa så bör du diskutera med läkare, vårdpersonal eller apotekspersonal.