Kvinnligt Håravfall
Ett välmående och starkt hår är ett tecken på inre och yttre hälsa och vitalitet, men ibland märks livets prövningar även på ditt hår. Under perioder upplever du kanske att håret förlorar sin kraft och spänst och att du till och med tappar mer hår än vanligt. Det kan ha olika orsaker, de vanligaste berättar vi mer om här nedan. Ibland är livet ganska tufft mot håret, och det är då vi behöver ge det lite omtanke.
Varför tappar jag hår?
Vi tappar alla hår, närmare bestämt mellan 40 till 100 hårstrån per dag, vilket är helt normalt. Tappar du mer än så kan det röra sig om håravfall. Diffust (periodiskt) håravfall och/eller allmänt dålig kvalitet på håret är vanligt förekommande, framförallt hos kvinnor och beror på att ett stort antal hårsäckar går över till vilofas samtidigt. Då avstannar tillväxten och hårstråt lossnar. Om den utlösande orsaken försvinner, återkommer håret gradvis under loppet av 6-12 månader. Det kan vara bra att veta att diffust håravfall aldrig resulterar i totalt håravfall.
Vanliga bakomliggande orsaker till diffust håravfall kan vara stress, dålig kost, hormonella förändringar (t.ex. amning, graviditet, klimakteriet), infektioner, mediciner samt kanske till och med i samband med årstidsskiftningar. Fortsätt läsa nedan för mer information om de vanligaste orsakerna.
Styling och behandlingar
Det är klokt att vara rädd om håret. Upprepade blekningar och färgningar med olika kemiska produkter kan försvaga och tunna ut ditt hår. Se till att följa instruktionerna noga och gör inte behandlingarna för ofta. När du fönar håret eller använder plattång, använd låga temperaturer och stylingprodukter med värmeskydd.
Var också försiktig med alltför hårt sittande hårtofsar, hårnålar med skarpa kanter, vassa kammar och borstar.Du kan med fördel använda en scrunchie, som är en hårtoffs som är skonsammare för håret. Du bör undvika starkt klorerat vatten som torkar ut håret.
Se fler tips, råd och få hårinspiration här
Graviditet och amning
Att få barn påverkar ditt liv på ett genomgripande sätt – och förstås även ditt hår. Under en graviditet är östrogennivåerna mycket höga och det brukar göra håret tjockt och glansigt.
Efter förlossningen går östrogennivåerna ner, vilket gör att hårstråna går från tillväxtfas till vilofas och då upplever många kvinnor att de tappar mycket hår. Håravfallet kan pågå upp till sex månader, därefter upphör det vanligtvis. Under den här perioden kan du stärka håret genom att ge det extra näring. Läs mer om Priorin® kapslar och hur det kan hjälpa dig att bibehålla normalt hår.
Gravida och ammande bör rådfråga läkare eller barnmorska innan användning.
Stress och livsstil
Tar du hand om dig själv och lever sunt så märks detta även på hårets kvalitet, som får naturlig glans och styrka. Hårroten är hårstråets tillväxtpunkt och även där hårstråets karaktär, kvalitet, färg, form och styrka bestäms. Därför är det viktigt att äta en nyttig och välbalanserad kost.
Kraftig stress kan ge ett diffust håravfall och tunt hår. Normalt märks det inom tre månader efter en stressig händelse eller period och det kan sedan ta runt tre-sex månader för håret att återhämta sig. I de allra flesta fall är stressrelaterat håravfall tillfälligt och ditt hår kommer återgå till hur det var innan. Du kan hjälpa håret på traven med Priorin® kapslar
Ålder och klimakteriet
Klimakteriet är på många sätt en vändpunkt i en kvinnas liv – och det gäller även för håret. Med åldern minskar antalet hårstrån, tillväxtfasen blir kortare och vilofasen längre, vilket gör att håret inte längre blir lika långt. Det blir också skörare och blir gråare. Att håret blir glesare och tunnare har delvis med hormonella förändringar att göra. Östrogennivån blir lägre, vilket direkt påverkar hårets styrka och kvalitet.
Tappar du onormalt mycket hår?
För att få en uppfattning om du tappar mer hår än normalt, så kan du samla ihop alla hårstrån du tappat på kudden, de som finns på hårborsten, på badrumsgolvet och i handfatet under en period av sju dagar. Om du kommer fram till att du har tappat fler än 100 hårstrån per dag kan det vara ett tecken på att du drabbats av håravfall. För att få reda på om så är fallet och bakomliggande orsak så kontakta en dermatolog/ läkare för vidare utredning.
Hårplockningstest
Lägg tummen och fingrarna runt en tofs av cirka 60 hårstrån och dra försiktigt. Om hårstråna kan dras ut enkelt och smärtfritt kan det finnas en möjlig risk att du tappar för mycket hår och drabbats av håravfall. För att få reda på om så är fallet och bakomliggande orsak så kontakta en dermatolog/ läkare för vidare utredning.
Råd till dig som behöver mer hjälp med ditt håravfall
Besök alltid en läkare som kan hjälpa dig att fastställa diagnos om du inte är säker. En läkare kan med säkerhet fastställa om du drabbats av hormonellt betingat ärftligt håravfall eller om det beror på andra orsaker. Dessa tre metoder brukar användas för att fastställa diagnos:
- Blodprov – Ett blodprov används för att se om det finns några underliggande medicinska orsaker till håravfall. Till exempel kan onormala hormonnivåer i blodet leda till håravfall, vilket kan påvisas vid ett blodprov. Även järnvärdet bör kontrolleras eftersom järnbrist kan vara en orsak till håravfall.
- Trichogram – Om du drabbats av androgen alopeci, så befinner sig färre hår i tillväxtfasen än hos personer med normal hårväxt. Med hjälp av så kallade trichogram, där läkaren undersöker minst 60 handplockade hårstrån i mikroskop och får på så sätt information om rötternas tillstånd och i vilken fas håret befinner sig i för närvarande. En låg procentandel av hår i tillväxtfasen indikerar håravfall. För att få ett så bra och tydligt resultat som möjligt bör håret inte ha tvättats på ett par dagar innan trichogram utförs. Överdriven styling av håret kan ge felaktiga resultat av undersökningen.
- Trichoscan – Trichoscan är en"modern" variant av trichogram. Med hjälp av en speciell kamera beräknas följande: antal hårstrån, andelen hår i tillväxt eller i vilofas, tillväxttakten av håret samt hårets tjocklek och hårets densitet. Ett antal hårstrån rakas av från ett markerat område av huvudet i förväg. Detta område fotograferas sedan. Efter cirka 3 dagar, fotograferas området igen. Nu räknas de hårstrån som har vuxit upp under de senaste dagarna, samt de rötter som inget hår har vuxit upp från. Baserat på detta beräknas den procentuella andelen av håret som växer och därmed kan en bedömning göras gällande håravfall. Om mer än 85 % av håret växer har håravfall inte inträffat. Om värdet är lägre, kan håravfall sägas förekomma.
Var kan jag få professionell hjälp med mitt håravfall?
Sök hjälp hos läkare eller apotekspersonal
Dermatologer är specialister på behandling av hårbotten och olika behandlingsalternativ som finns vid håravfall. Apotekspersonal brukar också kunna svara på frågor gällande håravfall. Vid besök hos läkare underlättar bra förberedelser som gör det enklare för läkaren att ställa diagnos. Om möjligt, gör ett hårplockningstest hemma innan läkarbesök.
Kontakta en vårdcentral om något av följande stämmer in på dig:
- Du har kala fläckar eller har tappat allt hår.
- Du har tappat hår och det har inte kommit tillbaka inom sex månader.
- Du har håravfall och tror att det kan bero på något läkemedel du tar.