Stress och håravfall – så hittar du lugnet igen
Barn som ska lämnas och hämtas, deadlines på jobbet, konflikter i familjen eller sjukdom. Stress kan vara en del av vår vardag, och ibland kan det gå ut över vårt välmående så pass mycket att vi mår dåligt både psykiskt och fysiskt. Vi guidar dig till hur du hittar inre lugn när det stormar som mest.
Stress – vad är det egentligen?
Stress är vår kropps sätt att hantera flykt-och krissituationer och får oss att prestera på topp när maximal koncentration och full kraft krävs. När du blir stressad skickar hjärnan signaler till resten av kroppen; den frisätter stresshormoner (t.ex. adrenalin, noradrenalin), andningsfrekvens och hjärtfrekvens ökar och musklerna spänns. Nu kan vi överträffa oss själva, ge allt till en uppgift eller överleva en kris.
Så länge stressen sedan avtar är det inte skadligt. Att växla mellan spänning och avslappning är faktiskt bra. Men om det inte finns någon vila kan den ständiga stressen ta hårt på din hälsa och leda till en uppsjö av diffusa symtom. Allt ifrån hjärtklappning, yrsel och huvudvärk, till trötthet, irritation och dåligt minne.
Ytterligare ett tecken på att allt inte står rätt till är när vi tappar mer hår än vanligt. Kanske har du märkt att håret är livlöst, eller att det lossnar allt fler hårstrån när du borstar håret? Det är din kropps sätt att tala om att du måste stanna upp och varva ner.
Hur uppstår stressrelaterat håravfall?
Det är inte helt klart varför håret faller av när vi är stressade. Stresshormonerna kan utlösa inflammation som stör hårcykeln. Håret slutar växa, går in i vilofasen och faller så småningom av. I tider av stress försummas ofta hälsosam kost, och den icke optimala tillförseln av vitala ämnen kan ytterligare försvaga håret. Och naturligtvis är håravfallet i sig – så fort det blir märkbart – en enorm stressfaktor.
Akuta kriser – en sjukdom, en operation eller en chockerande upplevelse – försätter kroppen i ett larmläge som plötsligt kan avbryta hårväxten. I det här fallet går många hårstrån in i vilofasen samtidigt på kort tid.
Hitta balansen
Stressrelaterat håravfall kommer ofta cirka tre till fyra månader efter den utlösande faktorn – därför är de vanligt att man inte alltid ser sambandet. Den goda nyheten med stressrelaterat håravfall är att det ofta är tillfälligt, även om det kan ta upp till ett halvår för håret att återhämta sig. När kroppen är i balans får också håret chansen att växa normalt igen.
Det viktigaste steget för att återfå balansen är att känna igen stressen och dess orsaker: Är det press på jobbet? Överväldigad av familjeförpliktelser? När orsaken till stressen har identifierats kan vi vidta åtgärder mot stressen och dess utlösare. Vi menar inte att du ska sikta på att få en helt stressfri vardag på en gång, men det kan vara klokt att se över dina vanor och prioriteringar så att både kropp och knopp mår bra.
Och kom ihåg!
När stressen minskar eller krisen är över växer håret tillbaka lika vackert och starkt som tidigare. För att stödja håret och ge det möjlighet till bra näring inifrån är det viktigt att få i sig en hälsosam och varierad kost, och ibland kan det även vara en god idé att ta ett kosttillskott för håret, som Priorin® kapslar.
Fyra antistresstips för vackert hår
Säg nej till aktiviteter och ja till dig själv
En stor stressfaktor i livet kan vara allt vi tackar ja till. Vi vet hur gärna man vill hänga med på roliga bjudningar, träningspass och konserter, men det leder lätt till helt fullspäckade dagar utan någon som helst chans till återhämtning. Ett tips är att du tackar för en inbjudan eller förfrågan och ber att få återkomma innan du svarar. På så sätt hinner du titta igenom din kalender och fråga dig själv om du verkligen vill och orkar.
Hitta tid för avslappning
Ibland kan det räcka med tre djupa andetag för att komma ner i varv. Ta fem minuter efter lunchen och sätt dig på en tyst avskild plats och blunda. Tänk på andningen och koppla av. Behöver du guidning finns det ett flertal meditationsappar att ladda ner helt gratis.
Mobil-detox
Att ha mobilen nära till hands kan kännas som en trygghet, men faktum är att den ofta kan bygga på våra stressnivåer. Varför inte testa en mobil-detox när du kommer hem från jobbet, eller en hel mobil-fri dag i veckan? Ta fram en bra bok, ta en långpromenad eller lek med barnen istället. Detta signalerar till kroppen att den kan glömma att-göra-listan för stunden och koppla av.
Få hjälp och stöd
Ingen kommer att tacka dig för att du gick in i väggen. Fastnar du i samma stressfällor om och om igen är det dags att ta hjälp av ett proffs. Boka en tid hos en psykolog, KBT-terapeut eller vad du tycker passar bäst och få hjälp att synliggöra och förändra dina tanke- och beteendemönster. Har du kala fläckar, tappa allt hår, tappat hår som inte kommit tillbaka inom sex månader eller håravfall som du tror kan bero på ett läkemedel bör du kontakta en vårdcentral. Kontakta även en vårdcentral om du är kvinna och tappar mer hår än vanligt i samband med mensrubbning och ökad kroppsbehåring.